Käyttövinkkejä

Toimintaperiaate

MAPPe toimii ja päivittyy automaattisesti selainpohjaisesti, eikä vaadi erillisiä sovellusasennuksia tai latauksia kauppapaikoilta. Selainpohjaisuudesta johtuen MAPPe kuitenkin tarvitsee toimiakseen verkkoyhteyden, jonka yli palvelu käynnistetään ja karttatasot ladataan. Käyttäjän paikannukseen liittyvät toiminnot käsitellään täysin käyttäjän oman päätelaitteen (esim. tietokone, tablet, puhelin) puolella: Sijaintia, suuntaa ja nopeutta ei tallenneta eikä seurata millään tavalla palvelimella, vaan käyttäjän päätelaite itse pyytää karttapalvelimeltamme näytettävät karttapohjat oman sijaintinsa mukaan. Kaikki paikannukseen liittyvät seikat (sijainti, nopeus, suunta) näytetään vain käyttäjän päätelaiteen antaman tiedon ja ominaisuuksien varassa, emmekä valitettavasti voi vaikuttaa näiden tarkkuuteen MAPPen puolelta. Selainpohjaisuuden vuoksi sijainnin käyttäminen vaatii myös yleensä päätelaitteen sijaintitieto-oikeuden hyväksymistä selaimelle ja selaimessa sijaintitiedon hyväksymistä MAPPen käyttöön — nämä kannattaa tarkastaa ensimmäisenä, jos paikannus ei tunnu toimivan.

Karttojen latautuminen

Kartat ladataan käyttäjälle mahdollisesti useammalta pilvipalvelimelta karttatiilipohjaisesti useammassa osassa. Käytetyt palvelimet riippuvat valitusta karttapohjasta, joten jotkin kartat saatetaan ladata muualta kuin itse hallinnoimiltamme palvelimilta. On myös hyvä tiedostaa, että karttojen latautumisessa saattaa näkyä tilapäistä hitautta tai jopa latausongelmia riippuen esimerkiksi matkapuhelinoperaattoreiden verkkojen kattavuudesta tai ulkoisten palvelimien kuormituksesta. Matkapuhelinverkkojen kuuluvuuden, ja siten tiedonsiirron nopeuden kanssa voi olla haasteita erityisesti syrjäisillä seuduilla, kuten Lapissa tai laajoilla järvialueilla. Yleensä heikkoa kuuluvuutta pystyy parantamaan varmistamalla, että puhelimen näköyhteys tukiasemaan ei ole estettynä (esim. puhelin matalalla auton sisällä, veneen metalliset rungot jne) tai nostamalla puhelin mahdollisimman ylös. Erityisesti venekäytössä olemme havainneet erillisen ”mobiilidatamokkulan” toimivaksi: datayhteyden WLANin yli tarjoava mokkula nostetaan kepin/varren päässä riittävän ylös, jolloin yhteyden häiriötekijät vähenevät merkittävästi. Esimerkiksi muutoin kuuluvuudeltaan haastavalla Inarinjärvellä MAPPe toimii kaikkialla nostamalla mokkulan noin neljän metrin varren päähän. Moniin mobiilidatamokkuloihin saa myös erillisen antennin, joka parantaa kuuluvuutta myös maan tasalla. Suuntaavia antenneja varten lähimmät tukiasemat voi katsoa esimerkiksi CellMapper-palvelun avulla.

Sähkönkulutus

Monissa päätelaitteissa, kuten matkapuhelimissa jatkuvasti päällä oleva tiedonsiirto, näyttö ja sijaintitiedon päivittäminen kuluttavat yhdessä akkua voimakkaasti. Tässä suhteessa MAPPekaan ei pysty tekemään poikkeusta, koska sen toiminta pohjautuu suuriresoluutioisen kartan lataamiseen ja päivittämiseen sijainnin muuttuessa, päätelaitteen paikannuspiireiltä saadun sijaintitietojen (paikka, nopeus, suunta) laskemisesta ja päivittämisestä auki olevalle ruudulle noin sekunnin välein. Mikäli päätelaite on akun varassa ilman latausmahdollisuutta, niin paikannuksen päivitys kannattaakin sulkea silloin, kun sitä ei tarvita. Esimerkiksi marjastus-, pilkki- ja jigikalastuskäytössä uuteen paikkaan siirtymisen jälkeen pienikin kartan tönäisy johonkin suuntaan pysäyttää paikannuksen päivittämiseen liittyvät toiminnot (sijaintipiste muuttuu harmaaksi), mahdollistaen silti kartan tutkimisen. Paikannuksen saa tarvittaessa helposti päälle vasemman alakulman nuolesta (sijaintipiste muuttuu tällöin siniseksi). Ylivoimaisesti eniten akkua säästyy esimerkiksi puhelinkäytössä sulkemalla näyttö kokonaan, jolloin selain yleensä pysäyttää MAPPen päivitys- ja sijaintitoiminnot kokonaan. Puhelimesta riippuen sijainti löytyy erittäin nopeasti uudelleen, kun näyttö jälleen avataan.

Kartat

Ilman maksullista MAPPe-tilausta näkyvissä olevat maastokartta, selkokartta ja ilmakuvat ladataan Kapsin palvelimelta. Ilmaiskarttojen latautumisessa on toisinaan havaittu ongelmia skaalalla 300m ja sitä tarkemmilla zoom-tasoilla. Maksulliseen tilaukseen sisältyvät erikoiskartat ja tarkkuuskäyräkartta ladataan omalta palvelimeltamme ilmaiskarttojen päälle, ja niiden nopeus ja palvelutaso on pyritty varmistamaan erinomaiseksi. Tästä syystä voi joskus uutta aluetta ladatessa esiintyä tilanne, että syvyyskartat ja -käyrät ehtivät latautua nopeammin ja näkyvät hetken aikaa ilman muuta taustakarttaa.

Esimerkkejä syvyyskarttojen eroista

Osassa järviä on suuripiirteisiä syvyyskäyriä näkyvissä myös Maanmittauslaitoiksen karttapohjissa. Nämä maastokartassa olevat syvyyskäyrät näkyvät vain 500m ja sitä tarkemmilla skaaloilla, ja ne perustuva julkisen toimijan mittauksiin.

Maanmittauslaitoksen maastokartta Nitsijärvi, suuripiirteiset käyrät:

Itse kartoittamamme erikoiskartta samalta alueelta alue:

Koska kaikkia Suomen lähes 190 000 järvestä emme ehdi itse kartoittaa, olemme tuoneet palveluumme liikenneviraston dataan pohjautuvia syvyyskarttoja. Omat huipputarkat syvyyskarttamme erottuvat näistä eri värillä ilmaisversiossa tai kirjautumatta näkyvässä kattavuuskartassa.

Oma erikoiskarttamme vasemmalla, liikenneviraston kartta oikealle:

Jos järvestä ei ole syvyyskäyriä saatavilla ilmaisversion maastokartassa, niin todennäköisesti alueelta on olemassa kolmannen osapuolen kaupallinen syvyyskartta tai se on kokonaan kartoittamatta Maanmittauslaitoksen toimesta. Mikäli järvi löytyy kattavuuskartaltamme, on siitä maksullisella tilauksella näkyvissä liikenneviraston tai omien kartoitustemme syvyystietoa. Tarvittaessa voit myös olla yhteydessä meihin tarkempien järvikohtaisten lisätietojen tai kartoitustarjouspyynnön osalta.

Veneilyturvallisuus

Veneilyyn liittyvät vesiliikennemerkit ja väylätiedot ovat yleensä näkyvissä maastokartassa ja liikenneviraston aineistossa. Näissä hieman vanhemmissa materiaaleissa voi kuitenkin olla ajan myötä syntyneitä eroja ja joissain tapauksissa suoranaisia virheitä suhteessa todelliseen tilaan. Olet aina itse vastuussa kulkuneuvon kuljettajana: Järvessä oleva väylämerkki tulee ohittaa ja muut merkit huomioida vesiliikennesääntöjen mukaisesti.

Esimerkkikuva väylätietojen eroista Tampereen Pyhäjärvellä. Pinkki väylä on maastokartasta ja musta liikenneviraston aineistosta.

Huomioitavaa on myös se, että maastokartan ja liikenneviraston aineistossa on havaittu puutteita kivien ja matalikoiden kuvauksessa. Omissa kartoissamme nämä puutteen on korjattu ja päivitetty viimeisimmän kartoitushetken mukaan. Älä siis koskaan kuljeta venettäsi pelkän karttatiedon varassa!

Turvallista veneilyä toivottaa MAPPe-tiimi!